Lindbjergskolen - Nysgerrig Vis

Når Lindbjergskolen står klar, vil de bærende værdier i hverdagen på skolen være ”Nysgerrig Vis”. Det forklarer Erik Søgaard og Karen Skyum, skoleledere på henholdsvis Gjellerupskolen og Hammerum Skole

Lindbjerg Logo

Lang tid før første spadestik til Lindbjergskolen var det besluttet, at ordene "nysgerrig vis" skal stå med store bogstaver på facaden.

De to ord bliver nemlig de bærende værdier for den nye skole.

Det fortæller Karen Skyum, skoleleder på Hammerum Skole, og Erik Søgaard, skoleleder på Gjellerupskolen.

- Det har været vigtigt for os at finde de værdier, der skal kendetegne den nye skole, helt fra begyndelsen. Da forslaget "Nysgerrig Vis" kom frem, var vi ikke i tvivl om, at det var helt rigtigt, fortæller Karen Skyum.

- Det handler både om at være nysgerrig på fagene og nysgerrig på hinanden. Det gælder for elever og medarbejdere, og for ledelsen, supplerer Erik Søgaard.

- Vis kan både handle om visdom, klogskab og den fornuftige måde at gøre tingene på. Det kan også handle om at vise det frem, som er resultatet af undervisningen, fortæller Karen Skyum.

De to ord er valgt efter en længere proces, hvor mange ideer har været på bordet. Samtidig er der lavet et logo for Lindbjergskolen, der passer til ordene.

Logoet består af tre cirkler inden i hinanden.

- Det symboliserer på mange måder fællesskabet. De tre cirkler kan være individet, klassen og skolen, eller det kan være skolen, lokalsamfundet og Danmark, eller det kan være tre helt andre ting. Logoet viser, at tingene altid hænger sammen, at du altid er en del af noget, indgår i en sammenhæng. Samtidig skal fællesskabet også skabe noget nyt. Noget vi ikke havde sammen, før Lindbjergskolen kom til, siger Karen Skyum.

Noget helt nyt

De to skoleledere skal i de kommende år arbejde med at få værdierne omsat til hverdag på den nye skole - samtidig med at de to nuværende skoler naturligvis skal tage sig af eleverne på samme betryggende vis som hidtil.

- Når vi skaber en helt ny skole, skaber vi også en helt ny kultur. Vi starter nu, i god tid inden 2020, så alle der vil være med, kan nå at være med, siger Erik Søgaard.

For de to skoleledere er processen mod en ny fælles skole kompleks.

Nu er der fundet et vinder-projekt, og de kommende år vil derfor også betyde, at man skal forberede lærere og elever på fremtiden.

- Det at vi får helt nye, og anderledes, fysiske rammer, vil give helt nye muligheder. Der er selvfølgelig ting vi skal øve os i, inden Lindbjergskolen står færdig. Og så skal vi gøre os klart, at Hammerum Skole skal lukke. Gjellerupskolen skal lukke. Det, der opstår i stedet, er Lindbjergskolen. En helt ny skole, med helt nye muligheder, siger Erik Søgaard.

Mening om 100 år

Ordene "Nysgerrig Vis" giver derfor også en pejling på, hvordan det arbejde skal foregå.

- Det skal ligge dybt i os alle sammen, både elever og lærere. Som lærere er vi også nysgerrige, og hvis der er noget vi ikke forstår, som elev eller som lærer, eller er der adfærd som ikke er hensigtsmæssig, skal vi være nysgerrige på hvorfor, og finde en vis løsning, siger Karen Skyum.

Da værdierne skulle vælges undgik man modeord, der ville give mening nu, men som fremtidens elever måske ikke ville forså.

- Det har været vigtigt for os at finde værdier, der også giver mening om 100 år. I 2050 skal man kunne sige "Lindbjergskolen er nysgerrig og vis", og det skal give mening. Derfor er vi styret udenom nogle af de ord, der er meget populære lige nu, men som måske ikke bliver ved med at være det. Vi synes vi har fundet et meget holdbart sæt værdier, siger Erik Søgaard.

Ved at sætte de to ord "Nysgerrig Vis" sammen, er der samtidig skabt noget helt nyt - ligesom Lindbjergskolen.

- Det er nærmest et helt nyt ord, der bliver dannet. Nysgerrigvis. Et fint ord om en god måde at gå til sin omverden på, siger Karen Skyum.

Kontaktinfo

Preben Siggaard
Centerchef for Center for Børn og Læring
Tlf.: 20674145
Mobil: 20674145
Send e-mail til cblps@herning.dk

Ingelise Thune Laursen
Bygherrerådgiver
Tlf.: 96288212
Mobil: 51648645
Send e-mail til ejdil@herning.dk

Erik Tangen Søgaard
Skoleleder
Tlf.: 96287151
Mobil: 24453339
Send e-mail til lbses@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.